Minä vuonna Jeesus syntyi?

Milloin Jeesus syntyi? Monet ajanlaskumme ensimmäisinä vuosisatoina kirjoittaneet kirkkoisät antavat kirjoituksissaan viitteitä siitä, että Jeesuksen syntymä ajoittuisi vuosiin 3 tai 2 eKr.

Jouluevankeliumissakin mainitun Herodeksen kuolinvuotena pidetty 4 eKr saattaa olla väärä ja perustua vuonna 1544 tehtyyn kirjoitusvirheeseen.  Ilmeisesti kuolemansa oikea ajanmääritys onkin alkuvuosi 1 eKr.  Sitä näkemystä puoltaa runsas todistusaineisto.

Sekaannusta Jeesuksen syntymän ajoitukseen aiheuttavat myös  roomalaisen ja kreikkalaisen  ajanlaskun erilaisuudet.   Rooman hallitsijoiden hallintavuoden lasketaan tavallisesti alkavan vasta seuraavan täyden kalenterivuoden alusta, mutta myös rinnakkaisia hallintoaikoja tiedetään olleen.  Kreikkalainen ajanlasku perustuu neljän vuoden mittaisiin olympiadeihin, jotka vaihtuvat kesällä.   Juutalaisten kalenteri eroaa näistä molemmista.

Aikansa merkkihenkilöillä kuvitettu aikakaavio perustuu pitkälti Ernest L. Martinin kirjaan ”The Star That Astonished the World” ja sen mukaan Jeesus olisi syntynyt syksyllä 3 eKr.  Olen etsinyt muistakin lähteistä mahdollisimman tarkkoja päivämääriä parin tuhannen vuoden takaisilta ajoilta.

Milloin Jeesus syntyi -aikakaavio

Jos luet tätä jollain mobiililaitteella, niin kaavion muutama lisäselvityksiä antava linkki avautuu varmemmin klikkaamalla allaolevaa tekstiä:

Minä vuonna Jeesus syntyi -aikakaavio

Englanniksi on julkaistu melkoinen määrä artikkeleita ja kirjojakin aiheesta, mutta täyteen varmuuteen asiasta ei päästäne.  Toisaalta Vapahtajamme syntymävuoden tarkka määrittely ei ole mikään kristinuskon perusopinkappale.

Jouluevankeliumissa mainittu Kyrenius hallitsi Syyriassa vuosien 2-3 aikana.  Suomenkielisessä raamatunkäännöksessä mainittu tittelinsä ”maaherra” ei ole tarkka käännös.

Lähdekriittisesti täytyy todeta, että kaikki Jeesuksen syntymään liittyvät historialliset ajanmääritykset eivät pidä täsmälleen yhtä toistensa kanssa.  Kuitenkin suurin osa tietolähteistä viittaa siihen että vastaus kysymykseen ”Minä vuonna Jeesus syntyi?” on 3 eKr.

Martinin kirja  osoittaa, että historialliset tapahtumat ja Raamattu eivät ole ristiriidassa keskenään.  On vain nöyrästi myönnettävä, että inhimillisiä virheitä voi sattua sekä historiankirjoittajille että myös Raamatun kääntäjille.

Itsekään en ole sataprosenttisen varma tuosta ajoituskaaviosta, mutta se yhdistää mielestäni hämmästyttävän hyvin eri lähdetietoja toisiinsa.  Muutaman vuoden poikkeamia todellisista historiallisista tapahtumista  kaavioon on saattanut jäädä.  Englanninkielisessä nettimaailmassa  käydään käydään debattia tästä aiheesta innokkaasti.

Askel-lehdessä 1/2007 Juha Hiltunen kertoo lisää faktoja tästä aiheesta artikkelissaan  ”Tähtitiede todistaa Jeesuksesta -tietäjät etsivät kuningasta”

Alla nettisivustoja, joissa on pohdiskeltu tätä probleemaa tarkemmin – vaikkakin joissakin niistä on päädytty erilaisiin lopputuloksiin:

http://www.geocentricity.com/ba1/no122/bethstar1.html

http://christianity.stackexchange.com/questions/5645/how-could-jesus-be-born-during-the-reign-of-herod-and-when-quirinius-was-govern

https://www.ewtn.com/library/SCRIPTUR/CHRDAT.TXT

http://www.israelite.ca/research/specialstudiesfiles/year_christ_birth.html

http://www.expreso.co.cr/centaurs/steiner/herod.html

http://www.standfirminfaith.com/?/sf/page/29916

http://ow.ly/VtsHX

http://www.ewtn.com/library/SCRIPTUR/CHRISTBR.TXT

http://www.setterfield.org/star_technical.html

http://www.billheroman.com/2009/10/common-error-dating-herods-temple.html

http://www.hope-of-israel.org/herodsdeath.html

http://droitromain.upmf-grenoble.fr/Anglica/resgest_engl.htm

http://ow.ly/VtvPT

http://www.softschools.com/timelines/cleopatra_timeline/62/

http://ow.ly/VtuIh

http://www.dec25th.info/Dating%20the%20Birth%20of%20Christ%20and%20Death%20of%20Herod%20the%20Great.html

http://www.israelite.ca/research/specialstudiesfiles/year_christ_birth.html

http://www.biblefragrances.com/studies/tiberius.html

http://www.neverthirsty.org/pp/bible-questions/answer01092-reign-of-tiberius-caesar.html

https://www.christiancourier.com/articles/14-daniels-prophecy-of-the-seventy-weeks

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s